ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Gerilla utmaning för Indien

Gerillakrig. Maoistiska rebellstyrkor växer sig allt starkare i Indien och varje vecka rapporteras blodiga bakhåll mot poliser och myndigheter. Vänsterextremisterna, som säger sig kämpa för Indiens fattigaste, har enligt regeringen blivit landets största inrikespolitiska hot. Regeringen vill nu med en massiv militär offensiv krossa rebellerna.

Karin Lundbäck
Publicerad

I indiska storstäder märks inga spår av den våldsamma konflikt som pågår ute i landets vidsträckta berg- och djungelområden. Braskande tidningsrubriker om den ”röda terrorn” är det enda som påminner den urbana medelklassen om att naxaliterna, en maoistisk rebellgrupp, stadigt ökar sin närvaro ute i landet.

I fattiga byar i Indiens centrala och östra delar är däremot konflikten en del av vardagen. Det är här som naxaliterna har sitt starkaste fäste och antalet bakhåll mot poliser och myndigheter ökat mest. Enligt inrikesministeriet har över 2600 personer dödats av naxaliterna sedan januari 2006. Hur många rebeller som dödats är oklart och många vittnar om hur civila kommer i kläm när polisen med brutala metoder letar efter rebeller och sympatisörer bland fattiga bönder och stambefolkningar.

Laddar…