Analys

Jonas Fröberg:Li Shufu vill ha vräkigare Volvo

Jonas Fröberg

Så var ryktet igång igen. Enligt Reuters vill Li Shufu ha en stor vräkig lyxbil för Kinamarknaden och känner sig manipulerad av Volvo PV:s ledning. Ryktena skadar inte bara Volvos varumärke - det kan också leda till ytterligare avhopp i en ledningsgrupp som behöver all arbetsro den kan få.

Jonas Fröberg
Publicerad
Annons

Säker, skandinavisk och lite minimalistisk? Eller stor och vräkig á la Kina? Det är en debatt som hovrat runt Volvo PV - eller rättare sagt mellan dess ägare Li Shufu och Volvos ledning alltsedan köpet augusti 2010.

Samtidigt stävar Volvo PV på en klart utstakad kurs där nya suven XC9O ska börja tillverkas på den nya plattformen om exakt ett år. Därefter finns en strategisk plan att byta ut V70, S80 och de andra modellerna. Efter drygt ett år av ”hela havet stormar” med spektakulärt sparkade av förre vd:n Stefan Jacoby (som inte alls gick ihop med Li Shufu) och en i princip helt utbytt ledningsgrupp, har bolaget börja finna ro under industrialisten Håkan Samuelssons ledning - som också vänt Volvo till vinst.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons