I skuggan av Bergman

Fanny och Alexander på Dramaten är ett gigantiskt sagomaskineri och en hyllning till teatern. SvD:s fotograf Dan Hansson följde processen fram till premiär med sin kamera.
Fanny och Alexander på Dramaten är ett gigantiskt sagomaskineri och en hyllning till teatern. SvD:s fotograf Dan Hansson följde processen fram till premiär med sin kamera. Foto: DAN HANSSON

Fanny och Alexander på Dramaten är ett gigantiskt sagomaskineri och en hyllning till teatern. SvD:s Anna Ångström och Dan Hansson följde processen ända till premiärkvällens applådtack.

Anna Ångström
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Röda mattan är utrullad och en uppklädd publik sorlar av förväntan. Förra lördagen var det äntligen dags för Fanny och Alexander att få svensk scenisk premiär på Ingmar Bergmans ”egen” teater.

En i alla avseenden metateatral upplevelse, från första minuten då Victor Lindblad Poturajs unge Alexander gör entré och prövande stryker över Dramatens blå ridå, till att kungaparet i sin loge efter fyra timmar ger ensemblen stående ovationer i sällskap med resten av publiken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons