ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Frida Bratt:Inget slår ISK – i goda tider

Frida Bratt

Investeringssparkonto, ISK, är svårslaget – för börsvinnaren. Väntar sämre tider på börsen kan sparplattformens gloria falna.

Frida Bratt
Publicerad
Annons

Det fanns en viss poäng med att plocka bort avdraget för sparande i privata pensionsförsäkringar och i IPS:er. Avdragsrätten gynnade främst personer med hög inkomst, eftersom de därigenom kunde få sänkt marginalskatt. De som tjänade under brytpunkten för statlig inkomstskatt förlorade rentav på ett avdragsgillt sparande, och många gånger var sparande med skattade pengar ett bättre alternativ. Dessutom var och är de privata pensionsförsäkringarna ofta fulla av avgifter, och därtill låsta tills du är 55 år.

Den av dåvarande alliansregeringen utsedda arvtagaren till pensionssparandet stavades ISK, en ny akronym svenskarna snabbt fick lära sig. Investeringssparkontot har stora fördelar. Istället för att sparandet skulle skattas när pengarna togs ut, som i de gamla pensionssparformerna, så skattas sparandet årligen via en schablon. Skatten är dessutom, i dagens lågränteläge, mycket låg.

Laddar…