I medieflödet: Europarådets mutskandal

Att flera högt uppsatta politiker i moderata EPP-gruppen i Europarådets parlamentariska församling tagit emot mutor är inget dess ledning vill utreda vidare. Frågan avgörs till veckan, enligt en ny rapport från korruptionsundersökaren Gerald Knaus.

Publicerad
Annons
Och tack för allt stöd! Marine Le Pen i Moskva hos dumans ordförande Vjateslav Volodin, en av Putins närmaste män. Foto: Anna Isakova / TT

FRANSKA VALET. Det var som tack för ”lånet” från Ryssland som Marine Le Pen uttalade sitt stöd för den ryska annekteringen av Krim och nu driver kravet på att sanktionerna ska hävas, enligt BBC som ställer frågan vem som har finansierat den franska extremhögern inför söndagens franska presidentval.

Francois Fillon var målet för den stoppade terroristattacken i Marseille tidigare i veckan, tror franska medier som också rapporterar att det var på ett tips från brittisk polis som dådet kunde förhindras.

MUTSKANDAL. Ledningen för den parlamentariska församlingen i Europarådet (Pace) försöker stoppa en utredning av den mutskandal som skadat Europarådet som institution, när det visade sig att den italienske ledaren för den moderatkonservativa EPP-gruppen Luca Volonte har fått betalt av Azerbajdzjan för att styra voteringar, så kallad kaviardiplomati. Gerald Knaus vid institutet ESI har en uppdatering inför kommande veckas behandling av ärendet.

Annons
Annons

LABOUR. Med ett valresultat ungefär på Stefan Löfvens nuvarande opinionssiffror skulle brittiska Labour gå mot en valkatastrof och bli bara hälften så stort som Tories i parlamentet. Daily Telegraph har mandatfördelningen klar för junivalet.

BRAW. Det militär-digitala komplexet växer, noterar den svenska journalisten Elisabeth Braw i en artikel i The Times om hur försvarsindustrin i ökad utsträckning söker innovativa partners bland högteknologiföretag.

RYSSLAND. Ännu ett journalistmord har ägt rum, enligt branschövervakaren CPJ. Denna gång i S:t Petersburg där korruptionsspecialisten Nikolaj Andrustjenko i onsdags avled efter svår misshandel utförd av okända som ledde till hans död efter en månad i koma.

POLEN. Förre premiärministern Donald Tusk, ordförande i Europeiska rådet, har förhörts i tre timmar i Warszawa om ett aldrig förverkligat samarbetsavtal mellan polsk och rysk underrättelsetjänst. Tusk hävdar att förhöret ingår i den förtalskampanj mot honom som leds av regeringspartiets ordförande, enligt Intelnews.

DESINFORMATSIA. Nej, Angela Merkel ska inte avgå, och Tyskland styr inte den tjeckiska armén, och ”Bryssel” ligger inte bakom terrordådet i London. Det var några av de fake news som Kremlstyrda medier i centrala Europa har kolporterat under de senaste veckorna. Fler exempel tillhandahålls av EU:s övervakningsorgan Disinformation Review.

SACHNIN. Den ryska tidningen Komsomolskaja Pravdas reporter Darja Aslamova har besökt Sverige, som beskrivs som ett totalitärt land av ett av hennes vittnen, Aftonbladets kulturmedarbetare Aleksej Sachnin, som säger sig vilja återvända hem till Ryssland snarast. Delar kulturchefen Åsa Linderborg sin medarbetares Sverigesyn?

Annons
Annons

UNGERN. Antalet ärenden som gäller Ungerns överträdelser av EU-regler uppgår nu till 66 som väntar på behandling av EU-kommissionen. Den 29 april väntas också den moderata EPP-gruppen i Europaparlamentet diskutera medlemskapet för Orbans parti Fidesz, rapporterar Politico.

LÄGER. Allah ska straffa dem som sprider uppgifter att det skulle finnas ”koncentrationsläger” för homosexuella i Tjetjenien, hotar Stormuftin. Ett uttalande från ett stormöte i centralmoskén i huvudstaden Groznyj riktas mot den ryska tidningen Novaja gazeta som avslöjade offensiven mot dem som avviker från islams påbud. Tidningen befarar massakrer, enligt nyhetssajten Meduza.

En grupp förföljda söker nu skydd – i Moskva (!). Kremls handgångne diktator Kadyrov avfärdar alltsammans som en internationell konspiration, eftersom det inte kan finnas några homosexuella i Tjetjenien.

BESLAN. Det blir inga pengar till offren för terrorattacken på skolan i Beslan 2004, meddelar Kreml. Europadomstolen har dömt den ryska staten till 3 miljoner euro i skadestånd till 400 klagande, men regimen respekterar inte domen, meddelar propagandabyrån Tass.

FINLAND. Nu är västs hybridkrigcenter i Helsingfors invigt, finansierat till en början av finska staten med tillskott från 15 länder, däribland Sverige. Samarbetsprojektet med EU och Nato hyllas av utrikesminister Timo Soini.

LÅNGLÄSNING. Militära underrättelsetjänstens (Must) årsberättelse finns till allmänt beskådande (44 sidor).

Mediekrönikör: Mats Johansson

LÄSTIPS! I Svensk Tidskrift skriver EU-parlamentarikern Christofer Fjellner om Europasamarbetets framtid efter Brexit.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons