Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Min helg: ”Jag vill vara ute hela natten”

Konstnären Gloria Haghpasand fixar fredagsmys till familjen, går på bamsegympa med sonen och tillbringar välbehövlig vuxentid med sin man.

Text: Sophie Tisell - 5 maj 2017
Annons

Fredagar är alltid en stressig dag. Då ska jag hinna luncha, fredagshandla och ta en drink med mina kompisar. Inser efter en sen lunch på Escalier att jag inte har tid med allt. Så jag svänger förbi NK och Östermalmshallen för att fixa det som behövs till fredagsmyset.

När jag väl är hemma i Djursholm har det redan hunnit bli kaos – barnen är sura och bråkar, min man Axel sitter fast i fredagstrafiken och jag försöker komponera en middag som hela familjen gillar. Det blir sashimi med flera olika såser, det enda – förutom köttbullar och makaroner – som min treåring äter just nu. Kan även konstatera att det helgstädade hemmet är som bortblåst efter barnens spring. Efter maten grillar vi marshmallows i trädgården och sen blir det fredagsunderhållning framför tv:n innan barnen går och lägger sig. Sedan får min man och jag några timmar för oss själva, men efter en hektisk fredag slutar det som vanligt med att vi somnar i tv-soffan.

Lördag förmiddag är fylld av aktiviteter, min yngsta son går på gympa och min äldsta spelar fotboll. Framåt eftermiddagen hamnar barnen hemma hos min mamma, så att Axel och jag får lite tid för oss själva. Eftersom vi båda reser mycket är det skönt att bara vara hemma, slippa checka in och ut från olika hotell. Jag gillar inte att dricka alkohol när barnen är med, så nu tar vi tillfället i akt och öppnar en flaska vin. Medan jag duschar och gör mig i ordning kollar Axel på Netflix. Jag kan hålla på i timmar så det är perfekt att han har någonting att sysselsätta sig med medan jag fönar håret.

Annons
Annons

Det bär av in till stan ganska tidigt. Vi äter middag på Bardot och jag passar på att beställa en kötträtt, eftersom jag tycker det är så svårt att laga kött själv. Middagen börjar på tu man hand, men plötsligt är vi 15 personer runt bordet och fortsätter upp till Bergmans. Jag vill vara ute hela natten, medan Axel tycker att vi ska tänka på morgondagen. Oftast slutar det tvärtom – att jag hoppar in i en taxi vid halv ett medan Axel stannar ute några timmar till.

På söndag morgon sover vi länge. Vi käkar chicken wings och ångrar allt vi fick i oss kvällen innan. Sen tvingar vi oss att göra något hälsosamt och tar en promenad i Djursholm. Vid klockan tre börjar vi sakna barnen och åker hem till min mamma. Min familj kommer från Iran så man kan vara säker på att mamma har förberett en persisk buffé med ris och olika grytor till söndagsmiddag.

Vid sextiden åker vi hem och förbereder oss inför kommande vecka. När barnen är i säng kollar Axel och jag på en dokumentär som jag i vanlig ordning gråter till. Innan vi släcker lamporna frågar jag honom hur hans vecka ser ut. Han blir stressad av att planera och jag får som vanligt inget ordentligt svar den här gången heller.

Annons