John Sjögren:Anders Arborelius skriver kyrkohistoria

John Sjögren
Påve Franciskus och biskop Anders Arborelius på Swedbank Stadion i Malmö i höstas. ”Det är inte alls svårt att föreställa sig att en god kontakt uppstod vid påvens Sverigebesök”, skriver John Sjögren.
Påve Franciskus och biskop Anders Arborelius på Swedbank Stadion i Malmö i höstas. ”Det är inte alls svårt att föreställa sig att en god kontakt uppstod vid påvens Sverigebesök”, skriver John Sjögren. Foto: Emil Langvad/TT

Sverige får sin första kardinal någonsin, en historisk händelse. ”En djupt lyssnande människa”, skriver John Sjögren om den svenske konvertiten, munken och biskopen som nu ikläds katolska kyrkans näst högsta ämbete efter påven.

Publicerad
Annons

Jag hade nästan lite svårt att tro på nyheten när den dök upp i söndags: Anders Arborelius har utsetts till kardinal. Vem är då denna Sveriges första kardinal någonsin? Anders Arborelius föddes 1949 i Schweiz men växte upp i Lund. Han konverterade till katolska kyrkan 1969 och avlade sina löften i karmelitorden 1977. Länge levde han alltså ett klosterliv innan han 1998 utnämndes till biskop av Johannes Paulus II. Vilket alldeles säkert är en av förklaringarna till hans mjuka, för att inte säga saktmodiga, stil.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons