ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kommentar

Carolina Neurath:Är det lämpligt att forna S-toppar har så stor börsmakt?

Carolina Neurath

I toppen av några av börsens mäktigaste storägare AMF, Alecta, Tredje AP-fonden och Folksam sitter tidigare S-märkta höjdare. Erik Åsbrink, Pär Nuder och Jens Henriksson har indirekt stort inflytande över en rad börsbolag. Det är en maktkoncentration som det sällan talas om.

Carolina Neurath
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Näringslivets toppskikt beskrivs ofta som jakttörstande miljardärer som ryggdunkar varandra i bastun. Den arten lever visserligen vidare, även om just bjudresorna till jakterna har fått sig en törn och lett till ännu pågående förundersökningar. Men ett annat kluster, med betydande inflytande i de största börsbolagen, har inte uppmärksammats lika mycket: De forna socialdemokratiska topparna.

Två av de tre, Pär Nuder och Erik Åsbrink, har haft posten som Sveriges finansminister. Jens Henriksson har varit statssekreterare och med tillhörighet till samma parti. I dag sitter de i toppen av svenska börsbolagsägare som AMF, Alecta, Tredje AP-fonden och Folksam – institutionella ägare som tillsammans har makt över börsbolag för hundratals miljarder.

Laddar…