Johan Lindberg:Hitta fynd om er själva i SvD arkiv – vinn tävlingen

Johan Lindberg

I juni 1937 hamnade femåriga Monica Eliaeson på SvD:s förstasida när hon gav blommor till kung Gustaf V på 79-årsdagen. Genom SvD:s nyöppnade arkiv fick den i dag 85-åriga Brommadamen nu äntligen se tidningen igen.

– Det var ju så länge sedan så jag mindes inte hur det såg ut i tidningen. Det här känns fantastiskt, säger hon.

Johan Lindberg
Publicerad
Annons

Flera läsare har mejlat in och berättat om liknande personliga guldkorn som de har hittat i arkivet. Den andra arkivutmaningen till er läsare, som nu inleds, handlar just om detta – att mejla in till johan.lindberg@svd.se och berätta om något i SvD-arkivet som på något sätt har fördjupat din eller din släkts historia. Vi kommer att belöna tre bidrag som utmärker sig lite extra med presentkort från Bokus.

SvD-läsaren Monica Eliason har alltså redan hittat sitt arkivfynd. Hon har svaga minnen av träffen med kung Gustaf V den där junidagen 1937. I SvD-artikeln får hon fler detaljer att lägga till minnesbilden. Där står bland annat att det vid Tullgarns slott ”stod en liten gratulant på gården och väntade”. När kungen väl hade kommit ut fick han blommor, samtidigt som Monica Eliason sa ”Har den äran ers majestät”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons