Var tredje svensk sover illa – stor ökning av sömnbesvär

Svenskarna tar till alla medel för att sova bättre. Laglig och olaglig försäljning av sömnmedel ökar. Samtidigt har antalet patienter med sömnstörningar på Aleris sömnklinik mer än fyrfaldigats. ”Vi ser en ökad medvetenhet om sömn som jag tror är kopplad till den stora hälsotrenden”, säger läkaren Michael Lysdahl.

Joanna Drevinger
Publicerad
Annons

Alla behöver sova. Mellan sju och nio timmar per dygn är den allmänna rekommendationen för vuxna människor. Men av olika anledningar lyckas inte alla få ihop de nödvändiga timmar som krävs för att vi ska må bra. Var tredje svensk anser sig sova för lite, enligt SCB:s återkommande undersökning om levnadsförhållanden i Sverige från 2015.

Aleris Fysiologlab i Stockholm hjälper runt 10 500 patienter med olika typer av sömnproblem varje år. De allra flesta söker hjälp för snarkningar/sömnapné och krypningar i benen, så kallade restless legs eller Willis-Ekbom Disesase. Men de senaste åren har antalet patienter med så kallade sömnstörningar blivit allt fler, enligt verksamhetschef Michael Lysdahl. 2009 fick 93 patienter diagnosen insomni – år 2015 fick 445 personer samma diagnos.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons