Teresa Küchler:Polen och Ungern kan tvingas ge upp sitt veto

Teresa Küchler
Ledaren för polska partiet Lag och rättvisa, Jaroslaw Kaczynski, som anklagas för att underminera demokratin i Polen.
Ledaren för polska partiet Lag och rättvisa, Jaroslaw Kaczynski, som anklagas för att underminera demokratin i Polen. Foto: Hubert Mathis/AP

Ungern och Polen blockerar krisfonden på 750 miljarder euro som ska dra igång de ekonomiska hjulen i EU efter coronapandemin. Men ledarna i Budapest och Warszawa kan ha skjutit sig själva i foten – de andra EU-länderna kan helt enkelt strunta i dem.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

BRYSSEL Polens och Ungerns veto gäller inte bara coronapaketet, som krisfonden kallas, utan också EU:s stora långtidsbudget på 1 000 miljarder euro. Den ska täcka EU:s alla utgifter, som jordbruksstöd, regionalfonder, glesbygdbidrag och en myriad av andra utgiftsposter.

De båda potterna, budgeten och coronapaketet, är alltså tillsammans värda 1 800 miljarder euro. Det är pengar som EU-länderna vill få loss fort: den 1 januari ska budgeten vara på plats så att man kan styra upp nya satsningar, inte minst gröna. Coronapengarna skulle man helst ha börjat pytsa ut redan för länge sedan, med tanke på hur hårt pandemin har slagit mot hela Europa.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons