Mikael Mölstad:Våga utmana med nya drycker till julmaten

Mikael Mölstad
Foto: Unsplash / Krakenimages

Osäker på om det går att matcha julmaten med vin? Ett hett tips är att prova dig fram bland såväl torr sherry som gewürtztraminer och sval beaujolais. Det blir sällan helt fel.

Mikael Mölstad
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vad dricker du till julmat? Hade jag frågat för tio år sedan är jag säker på att nästan alla svarat – öl och snaps. Våra traditioner med julmat och gammaldags juldrycker är fortfarande djupt rotade. Men nog har det hänt något? Allt fler kompletterar idag julbordet med nya rätter och smaksättningar.

Många vågar chansa på vindrycker till julmaten. Fast jag vet också att det fortfarande bär emot för några: Vin till julskinka med rödkål? – nej tack.

Ja, nog är vi traditionella i det här landet. I de flesta länder i Europa är det vin som gäller även jultid – och maten skiljer sig inte heller från en vanlig festmåltid: det är stekar, grytor, terriner och skaldjur. Och förstås: charkuterier, ostar och frukt. Själv har jag bott i Schweiz där det var populärt med köttfondue till det lokala vinet Dôle – på pinot noir och gamay.

Sedan några år dukar jag nu upp en dryckesbuffé på julafton. Jodå: det finns alltid kyld snaps, öl och mumma – snapsen mest för att jag tycker det är roligt med hemkryddning. Men framför allt ser jag till att plocka fram ett gäng vinfavoriter av varierande stilar och ursprung. Låt mig inspirera dig att göra detsamma. Är du osäker på att kombinera mat och vin?

Annons
Annons

Får du chansen kan du prova en del redan när julmaten lagas – eller just har inhandlats.

Då kan jag glädja dig med att det aldrig kan bli helt fel. Det är du som bestämmer vad som passar ihop. Det finns faktiskt inte bara en vinsanning. När det gäller julmat är det ännu lättare eftersom så många olika smaker ändå blandas på tallriken.

Mitt förslag är att du i god tid före julafton plockar fram några viner du gillar. Får du chansen kan du prova en del redan när julmaten lagas – eller just har inhandlats. Vill du ha lite mer handfasta råd kan jag bjuda på en del av mina erfarenheter. Till inlagda sillar funkar det fint med torr sherry – en gewürztraminer från Alsace är spännande – en torr till halvtorr tysk riesling från Pfalz, Mosel eller Rheingau med bra syra funkar bra även till den gravade och rökta laxen. Ett svalt Beaujolaisvin är toppen till skinkmackan.

Till det småvarma – köttbullar, revbensspjäll och prinskorv – ja varför inte ta till en pinot noir från Kalifornien eller Nya Zeeland. Testa även ett lätt Riojavin eller en Chianti Classico. Till en grönsaksgratäng kan du överraska med ett av de nya populära orange vinerna. Det kan bli en kul kombo – om inte annat ett nytt samtalsämne.

En skojig variant som en vinskribentkollega föreslog för länge sedan är Amarone till Janssons Frestelse. Den alkoholstinna russinfruktiga smaken på amaronen funkar fantastiskt till den feta ansjovisdoftande frestelsen.

Och glöm för all del inte det alkoholfria – även om det bara är vuxendricka på min dryckesbuffé. Jag gillar fatlagrad julmust, torr äppelcider, Beskows Vy Äpple & Humle och även alkoholfri julöl. De avalkoholiserade vinerna kommer i andra hand.

Tycker du ändå att allt detta blir förvirrande? Då har jag ett förslag. Nyligen fyndade jag nämligen ett exemplar av Sveriges troligen första vinbok: Slottstappning från 1945. Där fanns ett universaltips på vin till alla typer av rätter och råvaror: en torr mogen champagne. Jag håller med.

Med andra ord kan du glömma allt jag skrivit och istället bunkra torr champagne. Kan funka ända fram till påska – om de inte vore för fastan däremellan.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons