Nya miljarder ska rädda kulturen

"Så länge verksamheter tvingas hålla stängt har vi ett ansvar att stötta upp och jag utesluter inte heller fler stöd framöver", säger kulturminister Amanda Lind.
"Så länge verksamheter tvingas hålla stängt har vi ett ansvar att stötta upp och jag utesluter inte heller fler stöd framöver", säger kulturminister Amanda Lind. Foto: Jessica Gow/TT

Det fria kulturlivet får ytterligare 1,3 miljarder i krisstöd. Dessutom föreslås ett nytt evenemangsstöd på 3 miljarder kronor som dock ska gå till betydligt mer än enbart kultur.

Ann Edliden/TT, Maria Davidsson/TT, Erika Josefsson/TT
Publicerad
Annons

Enligt kulturminister Amanda Lind (MP) ska pengarna delas ut, inte enbart som krisstöd utan också för att göra det möjligt för verksamheterna att planera och komma i gång igen. En del av de 1,3 miljarderna ska också gå till regional kultur genom den så kallade kultursamverkansmodellen, och huvuddelen av pengarna ska liksom tidigare fördelas via Kulturrådet.

De nya pengarna kan ses mot bakgrund av att Kulturrådet tidigare i år fick in ansökningar för över 3 miljarder kronor till särskilda behov och då hade 620 miljoner kronor att fördela.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons