ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

D-vitamin skyddar mot luftvägsinfektioner

Många njöt av vårsolen vid kajen i Västra Hamnen i Malmö under tisdagen. D-vitamin från solens strålar skyddar mot luftvägsinfektioner, visar en sammanställning av studier på området.
Många njöt av vårsolen vid kajen i Västra Hamnen i Malmö under tisdagen. D-vitamin från solens strålar skyddar mot luftvägsinfektioner, visar en sammanställning av studier på området. Foto: Johan Nilsson/TT

D-vitamin har en skyddande effekt mot luftvägsinfektioner – vilket även kan gälla för covid-19. Det konstaterar den hittills största sammanställningen av studier på området, där svenska forskare har varit delaktiga, rapporterar TV4 Nyheterna.

TT
Publicerad

– Överlag så ser vi en skyddseffekt på ungefär tio procent, men tittar man på vissa undergrupper är skyddseffekten så stor som 40 procent, säger forskaren och läkaren Peter Bergman på Karolinska institutet, till TV4.

Tesen att brist på D-vitamin kan göra folk mer utsatta för luftvägsinfektioner, som till exempel covid-19, har funnits länge. Forskare har nu gått igenom 43 studier med sammanlagt nästan 49 000 deltagare, samt gjort en egen studie. Många olika typer av luftvägsinfektion har studerats, men ännu inte covid-19.

Laddar…