Fäviken fjärde bästa restaurang i Europa

Magnus Nilsson och Johnny Fredriksson sågar av ett koben för att få ut märgen.
Magnus Nilsson och Johnny Fredriksson sågar av ett koben för att få ut märgen. Foto: Simon Paulin

När OAD:s lista över de högst rankade restaurangerna i Europa släpptes hamnar L'Arpège i Paris på förstaplatsen. Magnus Nilssons tvåstjärniga Fäviken knep fjärdeplatsen. Ytterligare sju svenska krogar tar plats bland de 100 bästa.

Publicerad
Fäviken skördar det som växer på markerna och använder i matlagningen.

Fäviken skördar det som växer på markerna och använder i matlagningen.

Foto: Simon Paulin
Annons
Fäviken skördar det som växer på markerna och använder i matlagningen.

Fäviken skördar det som växer på markerna och använder i matlagningen.

Foto: Simon Paulin

Varje år listar OAD (Opinionated About Dining) Europas bästa krogar. OAD bygger på ett system där medlemmar som reser världen över för att äta på namnkunniga restauranger röstar och genom det rankar de restauranger de besökt. I slutet av varje år sammanfattas resultaten och en lista görs.

I år är det Pariskrogen L'Arpège som röstats fram som nummer ett, det är första gången en restaurang i Frankrike toppar listan.

Krögaren Alain Passard öppnade L'Arpège i Paris 1986. Redan året efter fick han sin första stjärna i Guide Michelin, den andra kom 1988. Sedan 20 år tillbaka är restaurangen tre-stjärnig. Grönsaker har stått i centrum sedan 2001 och Alain Passard har två egna trädgårdar för att alltid ha tillgång till bra råvaror.

Fäviken skördar det som växer på markerna och använder i matlagningen. Foto: Simon Paulin

Fäviken är fjärde heta namn på listan. Restaurangen som tidigare i år fick sin andra stjärna i Guide Michelin har tagit klivet upp i toppen.

Magnus Nilsson har drivit sin krog i Järpen i Jämtland i åtta år och är en superstjärna i krogvärlden, matentusiaster från hela världen besöker restaurangen. Här är det alltid fullsatt och vill man ha ett bord gäller det att boka direkt när platserna släpps den 1 april och 1 september.

Tanken på stjärnor fanns inte i Magnus Nilssons tankar, berättade han för SvD i samband med årets stjärnutdelning.

– Jag har inte varit intresserad av den världen. Men nu är vi en del av den och det är jättekul, eftersom någon tycker att det vi gör är bra, sade Magnus Nilsson till SvD då.

Med på listan finns ytterligare sju svenska restauranger. Topp 3 för Sveriges del är Fäviken (4), Daniel Berlin (12) och Restaurant Franzén (14).

Ett nytt pris för i år är världens bästa nyöppning. Där kammade Disfrutar i Barcelona hem priset.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons