Anders Ahlbom:På jakt efter mönster i ohälsans universum

Genom att studera kolerans geografiska spridning i 1850-talets London lyckades man lokalisera smittkällan till en vattenpump i staden.
Genom att studera kolerans geografiska spridning i 1850-talets London lyckades man lokalisera smittkällan till en vattenpump i staden. Foto: Alamy

När några läkare på 1700-talet lyfte blicken från den enskilda patienten och började undersöka utbredningen av sjukdomar på gruppnivå blev det startskottet för den moderna epidemiologin. Med covid-19 har denna vetenskap hamnat i rampljuset som aldrig förr.

Publicerad
Annons

Epidemiologi var ett ganska okänt begrepp ­innan pandemin slog till, men ingår nu i de flestas ordförråd. För många var det något som handlade om smittsamma sjukdomar och epidemier, naturligt nog. Men epidemiologi är mer än så, och handlar inte bara om infektionssjukdomar. Det handlar om sjukdom i befolkningen, i stället för hos enskilda patienter som i klinisk medicin. Antalet insjuknade eller sjuka sätts i relation till storleken på den befolkning de hör hemma i och den mest grundläggande epidemiologin består i analys av tidstrender, geografiska skillnader och jämförelser mellan befolkningsgrupper, definierade efter ålder, kön, yrke, födelseland etcetera. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons