ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Trump: Jag kommer att gripas

Donald Trump säger att han kommer att bli gripen. Arkivbild.
Donald Trump säger att han kommer att bli gripen. Arkivbild. Foto: Ron Johnson/AP/TT

USA:s tidigare president Donald Trump påstår att han kommer att gripas på tisdag. Han uppmanar också sina anhängare att demonstrera.

SvD, TT
Publicerad

I ett inlägg i sociala medier skriver han att ”den klart ledande republikanska kandidaten och USA:s tidigare president kommer att gripas på tisdag nästa vecka”.

I inlägget hänvisar Trump till ”illegala läckor” från en åklagarkammare på Manhattan i New York och han uppger att ”inget brott kan bevisas” och att det hela grundas på ”en gammal och helt och hållet avfärdad saga”.

Han uppmanar också sina anhängare att demonstrera.

Trumps inlägg publiceras i två delar på hans egen plattform Truth Social. Det är skrivet helt i versaler och ex-presidenten slår på flera sätt fast att det är ute med USA och att ”radikala vänsteranarkister har stulit vårt presidentval”.

”Vår nation är numera tredje världen och döende. Den amerikanska drömmen är död!”.

Amerikanska medier har den senaste veckan rapporterat om att ett åtal mot Trump kan vara att vänta inom kort. Misstankarna gäller att Trump inför valkampanjen 2016 illegalt ska ha betalat porrstjärnan Stephanie Cliffords, även känd som Stormy Daniels, 130 000 dollar för att hon skulle hålla tyst om att de haft en relation.

Trumps före detta advokat Michael Cohen har medgett att han lät betala ut pengarna till Clifford och har erkänt sig skyldig till kampanjfinansieringsbrott med anledning av utbetalningen. Inför domstol pekade han ut presidenten som den som instruerat honom att göra utbetalningen – vilket skulle innebära att Trump är medskyldig.

Cohen själv dömdes 2018 till tre års fängelse för sin inblandning i affären.

Ett åtal kan påverka Trumps försök att bli Republikanernas presidentkandidat i valet 2024. Han har dock själv sagt att han kommer att fortsätta sin presidentvalskampanj även om han åtalas.

– Absolut, jag skulle inte ens tänka på att ge upp, sade Trump till reportrar inför sitt tal vid den årliga konservativa konferensen CPAC i början av mars i år.

Trump riskerar också åtal för en lång rad andra misstänkta brott både före, under och efter sin tid på presidentposten.