Tidigare FBI-agent anklagas för oligarkhjälp

En tidigare FBI-agent anklagas för att ha brutit mot de amerikanska sanktionerna mot Ryssland genom att ha hjälpt den ryske oligarken Oleg Deripaska (på bild). Arkivbild.
En tidigare FBI-agent anklagas för att ha brutit mot de amerikanska sanktionerna mot Ryssland genom att ha hjälpt den ryske oligarken Oleg Deripaska (på bild). Arkivbild. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

En tidigare högt uppsatt FBI-agent anklagas formellt för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Ryssland genom att jobba för en Putinnära oligark.

Ex-agenten anklagas för att ha kartlagt en rivaliserade oligark i utbyte mot hemliga betalningar från den svenskkopplade aluminiummiljardären Oleg Deripaska.

TT-AFP
Publicerad
Annons

USA införde 2018 sanktioner mot Deripaska till följd av Rysslands annektering av Krimhalvön fyra år tidigare, och hans nära band till det ryska styret. Han har själv formellt anklagats för att ha brutit mot sanktionerna.

Den anklagade agenten har tidigare jobbat för FBI:s kontraspionage och gick i pension 2018. Som specialagent övervakade han utredningar av ryska oligarker – inklusive Deripaska, enligt det amerikanska justitiedepartementet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons