”Det är hit alla fransmän flyttar”

Foto: Emma Larsson

Öl, musslor och våfflor i all ära, men Bryssel har mycket mer än så att erbjuda. SvD Mat & resor upptäcker staden bortom det förväntade.

Publicerad
Leopaul Robert är sommelier och ägare till vinbaren Rebel, där maten lagas av ambulerande kockar.

Leopaul Robert är sommelier och ägare till vinbaren Rebel, där maten lagas av ambulerande kockar.

Foto: Emma Larsson
En tarte tropézienne på restaurang Le Bain des Dames, där maten inspireras av köket i Marseille.

En tarte tropézienne på restaurang Le Bain des Dames, där maten inspireras av köket i Marseille.

Foto: Emma Larsson
På Old Boy lagar man asiatiska rätter i ett öppet kök. Drinkarna har namn efter asiatiska filmer.

På Old Boy lagar man asiatiska rätter i ett öppet kök. Drinkarna har namn efter asiatiska filmer.

Foto: Emma Larsson
Fjärran från EU-byråkrater – det är i stadsdelen Ixelles i söder man hittar de coola människorna i Bryssel.

Fjärran från EU-byråkrater – det är i stadsdelen Ixelles i söder man hittar de coola människorna i Bryssel.

Foto: Emma Larsson
Musées  Royaux des Beaux-Arts de Belgique  rymmer ett  Magritte- museum och en avdelning för modern konst.

Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique rymmer ett Magritte- museum och en avdelning för modern konst.

Foto: Emma Larsson
Met Plaizir är en kombination av kaffebar, kontor och butik, där det säljs lokal design med hållbarhet som ledord.

Met Plaizir är en kombination av kaffebar, kontor och butik, där det säljs lokal design med hållbarhet som ledord.

Foto: Emma Larsson
Museum eller bryggeri? Konsthallen Wiels ligger i ett före detta bryggeri där delar av interiören har bevarats.

Museum eller bryggeri? Konsthallen Wiels ligger i ett före detta bryggeri där delar av interiören har bevarats.

Foto: Emma Larsson
Det är lätt att förbise Bryssel som weekend-destination, men här finns allt från mat och konst till choklad och mysiga gator.

Det är lätt att förbise Bryssel som weekend-destination, men här finns allt från mat och konst till choklad och mysiga gator.

Foto: Emma Larsson
På Barge  serveras modern mat med rötterna i det belgiska köket, som denna vackra ros av öring och majrova.

På Barge serveras modern mat med rötterna i det belgiska köket, som denna vackra ros av öring och majrova.

Foto: Emma Larsson
Bryssels pittoreska och lugna smågator är som gjorda för långa eftermiddagspromenader.

Bryssels pittoreska och lugna smågator är som gjorda för långa eftermiddagspromenader.

Foto: Emma Larsson
På belgiskt vis äter man musslorna  kokade i öl, tillsammans med en kall öl och pommes frites.

På belgiskt vis äter man musslorna kokade i öl, tillsammans med en kall öl och pommes frites.

Foto: Emma Larsson
Annons

Det är lite orättvist mot Bryssel att staden blivit huvudort för EU. Nu tänker de flesta på höga, grå kontorsbyggnader och byråkrati när den belgiska huvudstaden kommer på tal. Men så länge man undviker parlamentsområdet i öster, känns en weekend här snarare som att befinna sig i lilla Paris.

I framförallt stadsdelen Ixelles söder om centrum ligger det naturvinsbarer, roliga restauranger och små nischbutiker överallt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons