”Har vi tackat potatisen nog?”

Foto: Julia Tuvesson

Julia Tuvesson drömmer om en kroketteria, funderar på att bli smörgåstårtmästare och minns en bröllopsmiddag på golvet.

Oskar Hammarkrantz
Publicerad
Annons

Det är fredag, hur firar du in helgen?
– Barnen brukar få sätta menyn på fredagarna, så jag gissar att det blir texmex följt av chips, dipp och Coca-cola.

Din mest minnesvärda måltid?
– När vi åt bröllopsmiddag i form av lasagne på vårt vardagsrumsgolv en regnig februarieftermiddag.

Foto: Alamy

Ditt första matminne?
– Mormor som lagar havregrynsgröt i micron i hennes bruna 70-talskök på Österlen. Vi kusiner lägger en klick smör i mitten av den varma gröten och låter den smälta. Sedan häller vi på ljus sirap och mjölk.

Krog du drömmer om att öppna?
– Det är jag alldeles för lat för. Men om man får drömma skulle jag starta en kroketteria med disken full av färdigpanerade kroketter av alla de slag. Sen får man peka på vilka man vill ha innan de skickas ut i köket för fritering.

Annons
Annons

Köksredskap du inte vill vara utan?
– Jag använder mitt rivjärn från Microplane i princip varje dag. Har man inte det tycker jag att det är en bra sak att skaffa.

Hemligheten med din pasta bolognese?
– Jag äter inte kött, så frågan är om min bolognese ens får kallas för det. Men viktigast är trippelkoncentrerad tomatpuré. En riktigt god tomatpuré gör väldigt stor skillnad.

Vilka hel- och halvfabrikat har du alltid hemma?
– För att bara nämna några: Hellmans majonnäs, chilioljan Lao Gan Ma och Findus vegopytt.

Julia Tuvesson vill bli mästare på smörgåstårtor. Foto: Alamy

Mest motbjudande du ätit?
– Som tonåring blev jag bjuden på dejt med fläskkotlett i en varm grönmögelostsås. Det var ingen höjdare.

Världens bästa matstad?
– Jag är inte tillräckligt berest för att svara på den frågan, men jag bor 30 minuter från Köpenhamn och det är den bästa staden jag vet.

Din senaste receptgoogling?
– Pastel azteca, ett slags kycklingpaj, inför ett gästspel jag ska göra på restaurang Maya i Malmö.

Mest underskattade råvaran?
– Har vi tackat potatisen tillräckligt?

Din paradrätt?
– Melanzane alla parmigiana på sommaren och lasagne på vintern. Funderar på att utveckla min repertoar och bli smörgåstårtmästare och ta över den stafettpinnen från morsan.

Ditt bästa husmorstips?
– Att Stig Lindbergs uppläggningsfat Gurkan precis rymmer ett rör Pringles. Räknas det?

Gurkan rymmer precis ett rör Pringles.

Bästa mat- och dryckesmatchningen?
– Pommes frites, bearnaisesås och bubbel. Finns ingen bättre kombination.

Vilken skräpmat är din ”guilty pleasure”?
– Cheddardippen på McDonalds som egentligen smakar lite kräks, men som jag ändå älskar.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons