RecensionNya romaner

Den fantastiska sanna historien om Nomi AliBrutal lögn: berättelsen om fångkolonin är storslagen

Pakistanska Uzma Aslam Khan fick sitt genombrott med romanen ”Trespassing”. Hon är numera bosatt i USA.
Pakistanska Uzma Aslam Khan fick sitt genombrott med romanen ”Trespassing”. Hon är numera bosatt i USA. Foto: Agence Opale/Alamy

Uzma Aslam Khan är en viktig röst i det som kallas för den postkoloniala litteraturen. Hennes nya roman tar avstamp i nyfunna historiska fakta och handlar om fängelseöarna i Bengaliska viken som kallats ett ”paradis”.

Publicerad
Ordfront
Foto: Ordfront
Uzma Aslam Khan.

Uzma Aslam Khan.

Foto: David Maine
Fångkoloni på Andamanerna i Indiska oceanen.

Fångkoloni på Andamanerna i Indiska oceanen.

Foto: TT
Annons

Postkolonialism har blivit namnet på både en rik och heterogen form av litteratur, och en kritisk teoribildning inom humaniora och samhällsvetenskap. Gemensamt för uttrycksformerna är att de tar sig an och bearbetar effekterna av särskilt den europeiska kolonialismen i de tidigare kolonierna runtom i världen. Inom skönlitteraturen förknippas den med alltifrån Chinua Achebe till Maryse Condé.

Grundtanken är (som i Edward Saïds klassiska ”Orientalism”) att västerlandet är beroende av ”de Andra” (österlandet, Afrika och så vidare) för att skapa sin egen identitet som rationell och överlägsen. Men imperiet talar tillbaka. De tystade och underordnade kan tala, har egna röster och egna berättelser. Och det är dem vi nu sedan ett par decennier börjat lyssna till och som inte längre kan förbises. Återkommande teman är eurocentrism, migration, rasism och kulturell identitet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons