Knepen som kan lura chefen vid hemmajobb

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Blir vi mer eller mindre effektiva av att arbeta hemifrån? Om det tvista de lärde. Men en sak är säker: under pandemin har kreativiteten sprudlat kring hur man kan låtsas jobba – utan att chefen har en susning.

Sophie Stigfur
Publicerad
Annons

1 / 4

Håll datorn i ”aktivt läge”

Foto: Christine Olsson/TT

En nyckel till ”aktivt läge” är att du ser ut att vara online i interna arbetsforum och chattfunktioner som Slack och Microsoft Teams. Tiktok-användaren Meaghan Brown blev viral när hon spred ett videoklipp som visade hur hon fäst sin datormus vid en roterande fläkt, för att den ständigt skulle hållas i rörelse och därmed inte släcka ned hennes virtuella närvaro – medan hon själv slappade i trädgården med en kaffe.

Den japanska twittraren ”akasofa” spred ett klipp där musen i stället monterats fast vid ett leksakståg som åkte runt på en bana hela arbetsdagen lång.

Uppfinningarna har inte stannat vid hemmasnickrade lösningar. Sökningar efter ”mouse mover” och ”mouse jiggler” ökade markant efter pandemins påbud om hemmajobb enligt Vice och flera appar finns nu att ladda ned för ändamålet. Det går även att köpa USB-stickor som gör att datorn simulerar såväl tangentbordsrörelser som musrörelser.

Annons
Annons

2 / 4

Klocka meddelanden och mejl

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att enbart fejka att du är online lär inte hålla i längden. Någon gång lär såväl chefer som kollegor märka om de inte får kontakt med dig – eller om det verkar som att du inte får något gjort. Detta kan lösas genom att du noga väljer några tillfällen per dag där du faktiskt gör dig och ditt arbete synligt.

Ett enkelt trick är att klocka i förväg vilken tid som mejl och chattmeddelanden ska sändas. Enligt Alexandra Samuel, som skrivit en bok om hur man lyckas med hemmajobbandets konst, är det klokt att tillbringa en kvart tidigt på morgonen – innan dina kollegor kommit igång – med att svara på viktiga meddelanden: "Det skapar uppfattningen att du alltid arbetar”, säger hon till Bloomberg.

Samuel rekommenderar också korta incheckningar och uppdateringar, som gör att du framstår som både produktiv och effektiv.

Annons
Annons

3 / 4

Fejka med videoloop på Zoom

Foto: Isabell Höjman/TT

Efter snart två års pandemi har vi vant oss vid digitala möten. Men jobbar du på en större arbetsplats kanske du inte alltid behöver säga något – och kan då kanske våga dig på en djärv metod. Olika varianter av hashtaggen #zoomhack har spridits som en löpeld och på såväl Twitter som Tiktok har användare illustrerat hur man kan spela in en kort videosekvens av sig själv, där man ser ut som sitt allra bästa och mest uppmärksamma jag, för att sedan låta videon loopas om och om igen medan man själv gör en frukostmacka.

En annan pandemiklassiker enligt Business Insider är att låtsas som att videouppkopplingen laggar eller se ut som att du säger något mycket viktigt och engagerat – men ”råkat” glömma bort hur mute-knappen fungerar.

Annons
Annons

4 / 4

Fejkpendling – lura både dig själv och chefen

Foto: Fredrik Strandberg/TT

Det finns förstås trick som både gagnar din roll i arbetsgivarens ögon – och samtidigt gagnar din egen arbetsdag. Brittiska The Guardian rapporterar om fenomenet ”att fejkpendla”.

Efter en längre tids hemarbete har flera insett att den tid det tar att färdas till jobbet är värdefull, gör en betydligt bättre rustad för arbetsdagen än om man hasar direkt från sängen till skrivbordet. Runt om i världen ger sig nu hemmajobbare ut på exempelvis bussturer när de vaknar – som om de var på väg mot sin arbetsplats. En av dem är Louis Philippe i Kanada som har fortsatt ”cykla till jobbet”, dock nu på sin träningscykel i garaget, för att få de meditativa fördelarna som den tidigare transportsträckan till jobbet innebar.

Läkaren Jessica Eastman säger till The Guardian att fejkpendling kan förbättra såväl sömnsvårigheter som prestationsförmåga: ”Människor har väldigt svårt att somna i slutet av dagen efter att ha arbetat på distans.”

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons