Underkänn inte visionen om ett jämlikt samhälle

I dag ska en individs position i samhällsordningen varken avgöras av arv eller medfödda privilegier, utan av hennes egna val och egen ansträngning. Men den meritokratiska rättvisan är en chimär, skriver Nina Björk.
I dag ska en individs position i samhällsordningen varken avgöras av arv eller medfödda privilegier, utan av hennes egna val och egen ansträngning. Men den meritokratiska rättvisan är en chimär, skriver Nina Björk. Foto: Alamy. Ill: SvD

KULTURDEBATT | Meritokrati är inte någon kungsväg till ett rättvist samhälle, påpekade Martin Gustafsson i en understreckare i SvD 2/2. Men varför underkänner han visionen om ett samhälle utan sociala hierarkier?, undrar Nina Björk.

Publicerad
Annons

Meritokrati används vanligtvis i betydelsen att människor får olika belöningar för olika yrkespositioner och inte bara att människor har olika yrkespositioner. Meritokratin kräver alltså en hierarkisk samhällsstruktur. Så långt är jag och Martin Gustafsson, som i en understreckare i SvD (2/2) diskuterar meritokratin som ideal, överens. Däremot är vi inte överens om vikten av hierarkier. Gustafsson läser min bok ”Om man älskar frihet” som en plädering mot sådana – och han läser rätt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons