ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

MassImponerande regidebut – strålande skådespelare

Jason Isaacs och Martha Plimpton som paret Jay och Gail vars son dog i skolskjutningen i Colorado 1999.
Jason Isaacs och Martha Plimpton som paret Jay och Gail vars son dog i skolskjutningen i Colorado 1999. Foto: Nonstop Entertainment

Trots ämnet tar mörkret aldrig över i denna lyhörda film om skolskjutningen i Colorado 1999. Rollfigurerna är genomgående skickligt skrivna och lika skickligt gestaltade i Fran Kranz regidebut.

Karoline Eriksson
Publicerad
Annons

1999 dog 15 personer i en skolskjutning på Columbine High School i Colorado. under åren som följde bearbetades det välplanerade, men ändå obegripliga, dådet flitigt i filmvärlden : I dokumentärmakaren Michael Moores ”Bowling for Columbine” (2002) och i Gus Van Sants ”Elephant” (2003). ”Beautiful boy” (2010) och ”Vi måste prata om Kevin” (2011) nystade i frågan om föräldraansvar och tidiga varningssignaler. Hundratals amerikanska skolor har drabbats av liknande händelser efter Columbine – just nu pågår en uppmärksammad rättegång där föräldrarna till en skolskytt åtalas för dråp – men ”Mass” är den första filmen med verkshöjd på länge som berör ämnet.

Det har gått sex år sedan en skolskjutning. Makarna Gail (Martha Plimpton) och Jay (Jason Isaacs), samt Linda (Ann Dowd) och Richard (Reed Birney) förlorade sina söner Evan och Hayden den dagen. Men Hayden var även den som sköt, innan han tog sitt liv. På Gail och Jays initiativ har ett möte arrangerats på neutral mark i en liten kyrka. De vill ställa frågan ”varför” till de människor som teoretiskt sett borde ha närmast till ett svar, för att kunna gå vidare.

Laddar…