Mårten Schultz:Därför är HD-läckan i USA en skandal

Mårten Schultz
Demonstranter omringar en polisbil.
Demonstranter omringar en polisbil. Foto: Ringo H W Chiu/AP

Den största nyheten kring att USA:s högsta domstol ändrar praxis kring aborter i fallet Roe mot Wade är egentligen att denna praxisändring överhuvdtaget redan blivit en nyhet. Det finns goda skäl för att domsutkast inte ska läcka.

Mårten Schultz
Publicerad
Annons

Nyheten slog ned som en bomb. USA:s högsta domstol ändrar den praxis som fastslagits i fallet Roe mot Wade. Praxisändringen innebär att det inte längre finns ett konstitutionellt skydd för rätten till abort. Men den största nyheten är egentligen att denna praxisändring redan blivit en nyhet. Något nytt avgörande har nämligen inte kommit från domstolen. Det som finns är ett domsutkast och det är detta utkast som har läckt.

Roe mot Wade är möjligen världens mest kända rättsfall. Avgörandet kom 1973. USA:s högsta domstol fann att USA:s konstitution ger ett grundlagsskydd för abort. Skyddet är inte obegränsat – det finns ett utrymme för lagar som begränsar till exempel väldigt sena aborter – men domen betraktas icke desto mindre som en milstolpe för kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons