Svenska stoppet för Moderna ifrågasätts

Folkhälsomyndigheten har pausat användningen av Modernas covid-19-vaccin för dem som är födda 1991 och senare.
Folkhälsomyndigheten har pausat användningen av Modernas covid-19-vaccin för dem som är födda 1991 och senare. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sveriges beslut att pausa Modernas vaccin för yngre väcker förvåning internationellt. ”Risken för hjärtsjukdom är mycket högre om man får covid-19”, säger en namnkunnig epidemiolog som menar att beslutet bör omprövas. WHO håller med och flaggar för uttalande nästa vecka.

Gunilla von Hall
Publicerad
Annons

BERN Folkhälsomyndigheten beslutade den 6 oktober att pausa användningen av Modernas vaccin Spikevax för alla som är födda 1991 och senare. Orsaken uppges vara försiktighetsskäl. Det finns signaler om ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck, så kallad myokardit samt perikardit.

Även Norge och Finland har följt det svenska beslutet som baseras på en ny studie från svenska, norska, danska och finska läkemedelsverk. Studien pekar på att det finns ett uttalat statistiskt säkerhetsställt samband mellan vaccinet och hjärtsjukdomen hos ungdomar och främst hos pojkar, i synnerhet efter den andra dosen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons