Gör sommaren orange: ”Vinet kommer slå stort”

Foto: Pexels

Dags att testa ett orange vin i sommar? Om du är osäker börja då med de mindre smakrika. Som du kanske vet görs vinet som rödvin fast med gröna druvor. Det gör att vinet passar perfekt till många sommarrätter – speciellt grönt och grillat, liksom aperitivotilltugg.

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons

1 / 9

Sybille Kuntz Orange Riesling 2020
289 kr, nr 94227, Tyskland, Mosel, orange friskt och fruktigt

Betyg: 6 av 6

För mig är detta ett av de mest attraktiva orangevinerna i Sverige. Kanske på grund av druvan och ursprunget: en riesling från Mosel. Vinet, skapat av hyllade Sybille Kuntz, är packat med aromer av mogna pomeransskal, citrus, kryddig torkad frukt med djup härlig eftersmak.

Annons
Annons

2 / 9

Les Fumées Blanches Vin Orange Sauvignon Blanc 2021
119 kr, nr 56309, Frankrike, orange friskt och fruktigt

Betyg: 5 av 6

Det är ingen tvekan om att orange vin kommer att slå igenom stort. I synnerhet om producenter som François Lurton lanserar både pris- och drickvänliga orangeviner som detta. Här får du massor av fräscha skaltoner med inslag av torkad frukt, färska örter och en avslutande mjuk syra.

Annons
Annons

3 / 9

Rkatsiteli Qvevri 2018
128 kr, nr 2195, Georgien, Kakheti, orange fylligt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Här är vinet som blivit synonymt med orange vin från vinets vagga i Georgien. Rkatsiteli är druvan och qvevri är namnet på lerkärlen. Vill du prova ett orange vin för första gången är detta ett bra val. Aromatisk citrusdoft med smak som ett fatlagrat vitt vin med orange toner.

Annons
Annons

4 / 9

Winzer Krems Orange Grüner Veltliner 2020
129 kr, nr 75200, Österrike, orange fylligt och smakrikt

Betyg: 5 av 6

Kooperativet Winzer Krems är döpt efter det fantastiska vinområdet vid Donau. Från sina 1 200 hektar gör de högklassigt vin och nu även ett orange som passar dig som inte testat tidigare. Rik örtig doft med pomerans- och pärontoner, viss nötighet och mjuk fruktbitter smak.

Annons
Annons

5 / 9

Gérard Bertrand Orange Gold 2020
169 kr, nr 54773, Frankrike, orange friskt och fruktigt

Betyg: 5 av 6

Gérard Bertrand är Vinfrankrikes golden boy. På några decennier har han blivit störst tack vare viner som ligger bra till vad gäller både pris, smak och kvalitet. Hans första orange vin är en lättgillad cuvée på hela sju druvor: ren och snygg, skalfruktig med sydfransk örtighet.

Annons
Annons

6 / 9

Grawü Pinot Grigio 2020
249 kr, nr 94493, Italien, Trentino-Alto Adige, orange fylligt och smakrikt

Betyg: 5 av 6

Vinproducenterna på alpsluttningarna i nordöstra Italien är kända för sina pinot grigio-viner som gör succé världen över. Här produceras också mycket orange vin i gammal stil. Grawü är smakrik och ofiltrerad – i färg som en rosé. Trevlig bitterkrydda med smak av torkade aprikoser.

Annons
Annons

7 / 9

Strekov Porta #6
349 kr, nr 94372, Slovakien, orange fylligt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Ett gammaldags kvalificerat orange vin i egen stil: tre olika årgångar buteljerades 2020 utan filtrering, klarning eller tillsatt svavel. Färgen är därmed lite grågul, inte så stiligt, men smaken är desto attraktivare med skaltoner från äpplen, torkade aprikoser och örtkryddigt slut.

Annons
Annons

8 / 9

Kakhuri Orange Dry Wine 2020
99 kr, nr 2051, Georgien, Kakheti, orange fylligt och smakrikt

Betyg: 4 av 6

Traditionellt från landet där vinstilen föddes: Georgien. Här jäses vinerna ofta i stora lerkärl, qvevri, med lång skalkontakt – i detta fall två veckor. Kakhuri Orange är för dig som vill ha ett mer hardcore-vin i denna stil: kraftig skalsmak med fruktig oxidton och lite källardoft.

Annons
Annons

9 / 9

Mukado Traditional Kvevri Mtsvane 2018
239 kr, nr 94348, Georgien, orange fylligt & smakrikt

Betyg: 5 av 6

Välgjort orange hantverksvin från Georgien, även det med jäsning i qvevrikärl och skalmaceration i närmare sex månader. Efter klarning får vinet ligga kvar i vinkärlen under lång tid. Det ger en guldgul färg med rika skalbittra aromer, massor av torkad citrusfrukt och en örtig avslutning.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons