RecensionNya romaner

Den dagen den sorgenTonårsdotter på glid skapar obehag

Jesper Larsson (född 1970) debuterade med novellsamlingen ”snö, tårar” (2003) som nominerades till Borås Tidnings debutantpris.
Jesper Larsson (född 1970) debuterade med novellsamlingen ”snö, tårar” (2003) som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Foto: Foto: Severus Tenenbaum

Bengt lever ensam med sin tonårsdotter, som han inte förstår sig på. När han börjar misstänka att hon utnyttjas av sin lärare tar Jesper Larssons roman en otäck vändning, tycker Therese Eriksson.

Publicerad
Annons

Det är något skevt med perspektivet i Jesper Larssons ”Den dagen den sorgen”. Romanen är präglad av en extrem närsynthet – en förvirrad fars suddiga, ”inte längre än näsan räcker”-blick på en dotter som glider ut ur bild –, samtidigt som jag som läsare befinner mig på en märklig distans från allt som sker på dessa 129 täta sidor. Fler än en gång tänker jag att suget i den här boken kommer an på om man som läsare blir ett med pappa Bengt eller ej; jag lyckas inte bli det, jag tänker mer på vad han inte ser och gör, än på det han faktiskt ser och gör.

Det är också möjligt att den här bristen på harmoni mellan läsare och text är precis vad som utgör romanens styrka. Jesper Larsson tvingar läsaren att se världen genom Bengts ögon samtidigt som han alienerar en från sin huvudperson, och i den paradoxen uppstår ett obehag som ömsom biter tag, ömsom tråkar ut.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons