Kommentar

Mårten Schultz:Principen bakom domen mot Nytorgsmannen

Mårten Schultz
Tf rådman Per-Erik Andersson och rådman Kajsa Hällje, kommenterade domen under torsdagen.
Tf rådman Per-Erik Andersson och rådman Kajsa Hällje, kommenterade domen under torsdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kom ”Nytorgsmannen” för lindrigt undan med fem års fängelse? Tingsrätten utgick från en princip när längden på straffet bestämdes. Hade mannen dömts även för grov våldtäkt hade strafflängden blivit en annan.

Mårten Schultz
Publicerad
Annons

För många år sedan träffade jag S en eftermiddag på ett tåg från Stockholm. S var en barndomskompis. Vi hade spelat fotboll på gården tillsammans. Jag gjorde tingstjänstgöring vid den stolta tingsrätten i Sunne och hade hälsat på familjen utanför Stockholm. S hade haft permission. Han satt i fängelse på en anstalt längs samma tåglinje. Det var hans första men inte sista tid i fängelse.

Vi talade om händelserna bakom straffet. S berättade om det allvarliga ekobrott som han hade begått. Han hade varit i ekonomisk kris och såg ingen annan lösning. Han var häktad men släpptes innan huvudförhandlingen. Då passade han på att begå ett nytt brott, en grov stöld som han ”drog in” flera hundratusen kronor på. Varför gjorde han så? S förklarade: ”Jag behövde ha pengar när jag kom ut. Och en stöld ovanpå det andra gjorde knappast till eller från för straffet.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons