”Ost till rött vin kan bli hur fel som helst”

Foto: Petter Bäcklund

Chianti Classico-proffset Sofia Ruhne föredrar lokal gin och citron i sin GT, behöver inte servera vin i rätt glas och låter champagne sätta fart på festen.

Pär Strömberg
Publicerad
Annons

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Champagne. Hittar du rätt är det fantastiskt gott och det är festligt, inte att underskatta. Efter covid är vi nog alla väldigt sugna på att gå på fest.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad?
– Så många som jag skulle vilja dela en flaska vin med. Men en bra äldre vit bourgogne med min kompis Frida Wallnor – det är alltid skoj och intressant.

Det är fredag och helgen är på ingång, vad korkar du upp för att komma i stämning?
– Eftersom jag är runt vin hela dagarna är det alltid gott att börja helgen med en riktigt bra gin och tonic. Gärna en gin från Toscana. Med citron, inte gurka.

En klassisk dryckes- och matkombination som är lite överskattad?
– Ost och rött vin, kan bli hur fel som helst. Kan också bli rätt men då måste du vara duktig.

Ge oss istället en underbar kombination som inte alla kände till?
– Nu ska jag svära lite i kyrkan men jag tycker detta är ljuvligt gott: kronärtskockor tillagade på romerskt vis med massor av mynta, persilja, vitlök och god olivolja och ett glas av vår årgångs-Chianti Classico. Gärna en bit pecorino och grillat bröd till.

Är du kinkig vad gäller rätt vin i rätt glas?
– Är det en flaska som jag är nyfiken på att uppleva och reflektera över så tycker jag det är viktigt med rätt glas. Men jag är mer noga med vad som är i glaset än glaset i sig.

När du är i Sverige, är det någon dryck du alltid återkommer till här som inte finns i Italien?
– Jag uppskattar alla typer av safter och drycker av bär vi gör i Sverige. Det finns en sådan bredd; krusbär, vinbär, lingon, hallon, smultron och många fler. Så gott och för mig är det ursvenska smaker.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons