Stjärnkockarnas imperium – håvar in miljarder
Det är lönsamt att laga mat – och att åta sig kulinariska uppdrag även utanför köket. Bäst på det har de här stjärnkockarna varit.
1 / 6
2 / 6
Jamie Oliver
Den ”nakna kocken” Jamie Oliver sitter på kockarnas rikedomstron. Kombinationen av tv-program, receptböcker och ett enormt restaurangimperium – som bland annat innehållit Fifteen, Barbecoa och kedjan Jamie’s Italian – har skapat ett kapital motsvarande 3,2 miljarder kronor.
3 / 6
Gordon Ramsay
Med ekonomiska förråd à 2,3 miljarder kronor är landsmannen Gordon Ramsay hack i häl. Även här stavas inkomstkällan tv, kokböcker och restauranger; i Ramsays fall inom finkrogssegmentet. För även om han är känd för sitt hetsiga lynne, är ”arga kocken” framför allt hyllad för sin vassa matlagning. Genom åren har Ramsay förärats hela sju Michelinstjärnor.
4 / 6
Nobu Matsuhisa
Japanske Nobu Matsuhisa är något av världens första fusionstjärna. Som kock i Lima under 1970- och 80-talen kultiverade han sushikunskaperna med peruanska råvaror. På 90-talet öppnade han två restauranger med sin vän Robert De Niro där den unika kokkonsten mötte en köpstark kundkrets. Resten är restauranghistoria. Företaget Nobu förvaltar i dag krogar och hotell över hela världen, till ett värde av 2,1 miljarder kronor.
5 / 6
Sanjeev Kapoor
Sanjeev Kapoor är inget hushållsnamn på våra breddgrader, men i hemlandet Indien är kocken något av en nationalklenod. Hans matlagningsprogram Khana Khazana, på tv mellan 1993-2012, hade 500 miljoner tittare i över 120 länder. Kvalitativ catering, restaurangkedjor och mer exklusiva krogar som Options i Dubai har gjort Kapoor både berömd – och rik. God för 1,4 miljarder kronor.
6 / 6
Rättelse: I en tidigare version av denna artikel lyftes Alan Wong fram som en av världens mest förmögna kockar. Det var felaktigt, och berodde på en sammanblandning med företagaren Allan Wong. Vi ber om ursäkt för misstaget.