ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Tomas Augustsson:SAS öppnar dörren för helt nya ägare

Tomas Augustsson
Anko van der Werff, vd och koncernchef för SAS, och Carsten Dilling styrelseordförande i SAS vid tisdagens presskonferens där man meddelar att SAS ansöker om konkursskydd i USA.
Anko van der Werff, vd och koncernchef för SAS, och Carsten Dilling styrelseordförande i SAS vid tisdagens presskonferens där man meddelar att SAS ansöker om konkursskydd i USA. Foto: Lars Schröder/TT

En rekonstruktion under ”Chapter 11” kan bli ett riktigt lyft för SAS. Men det måste lyckas – och det är i så fall ett helt annorlunda SAS som kommer att resa sig ur askan om något år.

Tomas Augustsson
Publicerad
Annons

Beskedet som SAS-chefen Anko van der Werff kom med på tisdagsmorgonen var onekligen dramatiskt. Det hårt skuldsatta och krisande flygbolaget ansöker om rekonstruktion och skydd under de amerikanska konkurslagarna, det som brukar kallas Chapter 11.

I upp emot ett års tid väntas SAS ledning nu under den amerikanska domstolens kontroll förhandla med långivare, leasingföretag som hyrt ut flygplan, stora ägare och anställda om hur bolaget ska se ut i framtiden.

Laddar…