Recension

Antik elegi över febrig Hill

MELLAN DIKT OCH VERKLIGHET Med en spänstig och färgstark språkdräkt berättar Jesper Svenbro en fiktiv historia om ett kuriöst manuskript av konstnären Carl Fredrik Hill. ”Hill Hill Hill” är något alldeles eget och enormt läsvärt, skriver Magnus Bremmer.

Uppdaterad
Publicerad
Poeten och litteraturforskaren Jesper Svenbro (född 1944) är uppvuxen i Landskrona men sedan 1977 bosatt i Frankrike.

Poeten och litteraturforskaren Jesper Svenbro (född 1944) är uppvuxen i Landskrona men sedan 1977 bosatt i Frankrike.

Foto: FOTO: FERDINANDO SCIANNA
Annons

Carl Fredrik Hill var konstnären som hade två liv. Ett före nervsammanbrottet, och ett efter. Han var Lundasonen som mot sin far matematikprofessorns vilja bejakade konstnärsdrömmen, började studera vid Konstakademien och så småningom hamnade i Paris 1873. Han var den svenske konstnären som var fast besluten om att erövra det franska konstlivet, och som under fyra produktiva år i huvudstaden utvecklade sitt landskapsmåleri till fulländning.

Så kom motgångarna: en rad personliga olyckor och yrkesmässiga misslyckanden som till sist omkullkastade hans psykiska hälsa. Psykosen förde honom till slut, efter ett par kortare anstaltsvistelser, hem till Lund och föräldrahemmet. Där, i faderns gamla arbetsrum på Skomakargatan 84, ägnade Hill sin resterande livstid – 28 år – åt att framställa en radikalt annorlunda konst. De mest fantasieggande teckningar och skisser, och dessutom ett par vilda, språkknådande och tankevidgande skrifter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons