Stor osäkerhet inför EU-valet

Mer än fyra av tio väljare vet inte vilket parti de skulle ­rösta på om det var val till EU-parlamentet idag. Ett år före valet visar också SvD/­Sifos väljarbarometer att många av dem som verkligen tänker utnyttja sin rösträtt kommer att välja som om det var ett riksdagsval.

Fredrik Mellgren
Publicerad
Annons

Ett nytt EU-parlament väljs var femte år och i juni nästa år ska väljarna rösta fram vilka 20 politiker som sitta på de svenska platserna i parlamentet. Förra gången stod 19 mandat på spel men ­sedan dess har fördelningen av platser ändrats i och med utvidgningen av EU.

Av de 1079 personer som mellan 26 maj och 4 juni, alltså före den irländska folkomröstningen om Lissabonfördraget, fått frågan vilket parti de skulle rösta på om det vore EU-val idag har bara drygt 55 procent kunnat ge ett klart svar. Av dem har socialdemokraterna fått överlägset flest röster med 41,9 procent och sedan moderaterna med 23,2 procent. Som tredje största parti kommer miljöpartiet med över tio procent, vilket är högre än vad de brukar få i de vanliga väljarbarometrarna till riksdagsvalet och dessutom klart högre än i det senaste EU-valet 2004.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons