Så skriver tysk press om Vattenfalls kris

Det kraftigt utvidgade sparpaketet inom Vattenfall samt beskedet om en uppdelning av koncernen i två delar möter också stor uppmärksamhet i tysk press. ”Tio år efter det att Vattenfall tog sig in på den tyska energimarknaden förbereder sig nu bolaget på ett avslut här. Det tysk-svenska maktförhållandet har aldrig varit lyckligt”, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Klas Andersson
Publicerad
Annons

Bara genom att studera personalrullorna i Vattenfall går det att utläsa att den statliga energijätten, med säte i Sverige, tagit för sig i Tyskland. Enligt den senaste årsredovisningen har koncernen 17 728 anställda i Tyskland, snudd på dubbelt upp jämfört med i Sverige. Så att tisdagens många nyheter rörande Vattenfall väcker uppseende i vårt södra grannland är inte särskilt överraskande.

Der Spiegel konstaterar i sin nätutgåva att den låga energiefterfrågan i Europa, i spåren av eurokrisen, medverkar till att Vattenfall nu tvingas till att göra nya omfattande nedskrivningar. En annan orsak är övergången till förnybar energi i Tyskland, vilket slår mot inte minst Vattenfalls kärnkraftverk. Det var för drygt två år sedan som Tysklands förbundskansler Angela Merkel överrumplade kom med beskedet att kärnkraften i Tyskland ska vara helt avvecklad till år 2022. Den omvandling som nu pågår i Tyskland innebär en ökad produktion av förnybar energi - och ett överutbud av elektricitet på den tyska marknaden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons