Medlemskap en ”icke-fråga”

Sverige deltar på högsta nivå i Natos möte om Afghanistanstyrkan på lördag. Vårt Nato-samarbete är inte längre hemligt – men heller inget man talar högt om.

Mikael Holmström
Publicerad
Annons

Sverige deltar på högsta nivå i Natos möte om Afghanistanstyrkan på lördag. Vårt Nato-samarbete är inte längre hemligt – men heller inget man talar högt om. En tung svensk delegation anländer i kväll till Lissabon. I spetsen står statsminister Fredrik Reinfeldt, flankerad av ­utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Sten Tolgfors samt överbefälhavaren Sverker Göranson. I morgon bänkar sig svenskarna med president Barack Obama och andra världsledare för att enas om en deklaration om insatsen i Afghanistan. Kontrasten är tydlig jämfört med kalla krigets svenska neutralitetspolitik. Vid ­Natos toppmöte 1991 tvingades Sveriges Bryssel-ambassadör att smita in på presskonferenser för att få reda på vad som beslutats. I övrigt hölls diplomatiska och militära kontakter med Nato-länderna strängt hemliga.

Nu sker samarbetet öppet. Sedan 1994 är Sverige med i Natos Partnerskap för fred. Steg för steg och under skiftande regeringar har Sverige förts mycket nära Nato. Försvarsmakten har ­infört Natostandard. Åtta av tio svenska fredssoldater utom­lands står i dag under Nato-kommando och bär Nato-stjärnan på uniformens högerarm.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons