Israel har satt relationen till Turkiet på spel

Innan solen gått upp över östra Medelhavet igår skedde den dramatiska bordningen av Mavi Marmara, det turkiska passagerarfartyget som var ett av sex skepp i den internationella frivilligkonvoj som satt kurs mot hamnen i Gaza.

Bitte Hammargren
Publicerad
Annons

Versionerna av vad som sedan hände går isär. Skakiga videofilmer har visat brottstycken av aktionen i ett blekt gryningsljus. Den israeliska militären hävdar att de först blev beskjutna från ombordvarande, att deras kommandosoldater blev attackerade ombord av aktivister med knivar. Biträdande utrikesminister Danny Ayalon har tillagt att soldater funnit vapen på fartygen.

Dessa uttalanden kommer från en part i målet. I Israel råder militär censur för rapportering av händelseförloppet – som om det här handlade om ett regelrätt krig. Men den andra parten i målet är denna gång inte militanta palestinier utan aktivister från de många länder som ingår i frivilligaktionen för att bryta blockaden mot Gaza. Deras syfte var politiskt: att rikta strålkastarljuset på den isolering som även EU och Sveriges utrikesminister Carl Bildt är emot, men som inga EU-regeringar kunnat rubba.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons