Bästa vinprovaren är utvilad och koncentrerad

En flaska räcker till 15 vinprovare.
En flaska räcker till 15 vinprovare. Foto: David Magnusson

Släpp allvaret och koncentrera dig på utseende, doft och smak. Här får du lära dig grunderna i vinprovning.

Maria Collsiöö
Publicerad
Annons

Metoden
Genom att prova metodiskt lär du dig beskriva vinet utifrån objektiva fakta och subjektiva upplevelser. Använd ditt eget språk och dina doft- och smakerfarenheter när du provar. Skriv ned vad som dyker upp i huvudet och associera fritt.

Utseende
Börja med att titta på vinet. Är färgen väldigt mörk eller lite ljusare? Är vinet klart, hur är intensiteten och kan du säga något om färgnyansen? Färgen avslöjar om vinet är ungt eller moget. En tumregel är att röda viner går från blå mot gulare toner och vita viner från gröna till djupare gula nyanser. Håll gärna vinet mot en vit duk för att lättare urskilja nyanserna.

Doft
Försök att avgöra doftens intensitet. Är doften komplex och finns där frukt, blommighet, animaliska toner eller någon krydda? Om vinet innehåller smak av bär – är dessa färska, syltade eller kanske torkade? Försök att beskriva så utförligt som möjligt. Hur är mognadsgraden och hur är vinet lagrat – på ekfat kanske?

Smak
Söthetsgraden bedöms i smaken. Är vinet torrt, halvtorrt eller sött? De flesta viner är friska. Försök beskriva syran och strävheten. Är det citrusfriska toner och hur upplever du strävheten i munnen? Känns vinet balanserat? Är det lätt eller fylligt, mjukt, stramt, ungt eller finns där mognadsaromer?

Annons
Annons

Sammanfatta intrycken och dra slutsatser utifrån de frågor ni ställer och provningens förutsättningar.

Låt dofter och smaker väcka minnen till liv.

Vinprovningen
En flaska räcker till 15 personer med 5 centiliter i glaset per person. Ställ fram spottkoppar för den som önskar.

Se till att vinerna är rätt tempererade. Gärna någon grad svalare när de hälls upp på rena, ofärgade glas. Vinets temperatur i glaset ökar snabbt, särskilt om ni är många runt bordet.

Att prova blint eller halvblint genom att inte veta vad som finns i glasen eller efter ett tema utan att veta i vilket glas vilket vin är hällt, är en kul utmaning. Förutfattade meningar dras alla med och genom blindprovning kan man överraska sig själv och bli en bättre vinkännare.

Den bästa provaren är utvilad och koncentrerad. Släpp allvaret och låt dofter och smaker väcka minnen till liv.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons