ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Som att gå på bio men utan vit duk

Lisa Boda
Publicerad
Annons

Radiobio är som bio, fast bara ljud. Så förklarar arrangören ljudgruppen Moxo den öronöppnande verksamhet som en söndag i månaden äger rum på teater Scenario i Stockholm.
Biodelen består i vanlig ordning av popcorn och en fullsatt salong med sluttande sammetsklädda stolar (inte för att man nödvändigtvis hör bättre av lutningen men vi ser i alla fall samtalet med den inbjudna gästen). Huvudkomponenten radio är fem mycket olika radio/ljudinslag som samsas under kvällens övergripande tema: Får man göra så här?
Frågan riktas till ljudkonstnären Jenny Sunesson som i sitt examensarbete från Dramatiska institutet gjort ljudupptagningar med dold mikrofon längs röda linjen.
Fragmentariska samtal varvas med kommunaltrafikens soundtrack av högtalarmeddelanden och t-banemusiker.

– Jag ville se hur länge jag kunde gå omkring slumpvis utan att få någon historia i huvudet, säger Jenny Sunesson som inte ser några etiska problem med sitt tillvägagångssätt.
Det visar sig att pusselbitar av samtal föder historier i
huvudet mycket snabbt, hos såväl skapare som åhörare. Den automatiska visuella ifyllnaden - fantasin lever - gör att man förvånansvärt fort glömmer bort att sakna bioduken.

Laddar…