Klädskaparen Mago död

Klädskaparen Mago har avlidit 83 år gammal. SvD:s förra medarbetare Gaby Wigardt tecknar ett personligt porträtt av designern som också arbetat internationellt, bland annat med Marlene Dietrich.

Gaby Wigardt
Publicerad
Annons

Kostymskaparen Mago var en stor tröst för oss alla, vi som har svårt att hantera nål och tråd. Han gick så långt att han påstod sig inte ens kunna sy i en knapp. Och det behöver man inte kunna heller, om man som Mago på skissblocket skapade de vackra kreationerna som sedan syddes upp av andra. Dessa ”andra” gav han sitt tack och sin hyllning när han fyllde 70. Då bildade han en fond. Ur den går det årligen stipendium till en eller flera flinka sömmerskor, de som gjorde verklighet av Magos skisserade drömmar. Men han lämnade ingalunda över arbetet och ansvaret, han var med ända tills kläderna satt på plats på rätt personer. Han ville alltid veta vem han ritade en kostym för.

Mago älskade det vackra och han hyllade kvalitet vilket märktes på teaterkostymerna. Inget smäck där inte. Han kunde gå igenom vilka strapatser som helst för att skaffa det material han ville ha. Då blev han lyrisk. ”Talang och bra fötter är är två förutsättningar för mitt jobb”, sa han en gång.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons