Börsrekord tio år efter ”Tequila-krisen” i Mexiko Börsrekord tio år efter Mexikos ”Tequila-kris”

För tio år sedan, exakt, drabbades Mexiko av ”Tequila-krisen”, den värsta ekonomiska baksmällan i landets historia. 2004 kan börsen i Mexico City fira sitt bästa år: plus 40 procent hittills. Och omsättningen är 44 procent högre än i fjol.

Håkan Forsberg
Publicerad
Annons

Tidigare i år nådde La bolsa (börsen) för första gången upp till samma nivå som 1994, i dollar räknat. Sedan dess har den satt 28 nya sådana rekord. Räknat i mexikanska peso har börsen nått nya all time high (historiskt högsta) över 50 gånger i år. Och den senaste veckan har det bara fortsatt uppåt.
Orsaken är att landets ekonomi växer på bred front och att mexikanska börsföretag ökat sina vinster ordentligt. Börsjättar som América Movil och Telmex (bägge telekom) har till exempel spätt på sina vinster genom bolagsköp utomlands. Årets börskomet är stålbolaget Hylsamex, som länge var ett skuldtyngt krisföretag; aktien har stigit med 400 procent i år.

Mexikos BNP har vuxit med drygt 4 procent under året, hjälpt av en stark efterfrågan på hemmaplan. Dessutom har peson hållit sig stark mot dollarn.
Till skillnad från förr har börsen också visat sig stå emot de politiska strider som pågår. Detta tolkas som att Mexikos ekonomi är tillräckligt stark för att ha ett eget liv. President Vicente Fox för just nu
en bitter strid med kongressen om nästa års budget.
Även om detta inte har påverkat finansmarknaderna så tror Guillermo Ortíz, Mexikos centralbankschef, att investeringarna, både inhemska och från utlandet, blir lidande. Och det betyder lägre tillväxt och färre jobb.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons