Lambertzmejl får kritik

Expressen avslöjar i dag att justitierådet Göran Lambertz haft en intensiv mejlväxling med de tidigare Quickutredarna under den tid han gått ut med debattartiklar där han påstått att Sture Bergwall kan vara skyldig till de mord han friats för. I mejl till f d åklagaren Christer van der Kwast skriver Lambertz att han är ”lite missmodig” efter att ha läst Hannes Råstams bok. Både åklagaren och förhörsledaren Seppo Penttinen peppar dock justitierådet att fortsätta skriva debattinlägg.

Ia Wadendal
Publicerad
Annons

Expressen har begärt ut de mejl som justitierådet Göran Lambertz skickat från och fått till sin dator på Högsta Domstolen under den period i augusti när han skrivit flera debattinlägg som ska peka på att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, fortfarande kan vara skyldig till mord han friats för. Mejlen visar att Lambertz vill försäkra sig om att de uppgifter han får från de tidigare Quickutredarna, åklagaren Christer van der Kwast och polisen Seppo Penttinen, är korrekta och något han kan använda i debattartiklarna.

I ett mejl till Seppo Penttinen den 13 augusti skriver Lambertz: ”Gav du någonsin SB information som han inte borde ha haft och som han kunde använda för att framstå som skyldig (Ursäkta att jag ställer frågan!)”. Penttinen svarar: ”Jag förstår att det är besvärligt att ställa frågan. Du kan leva i förvissningen om att det aldrig skett/.../Jag förnekar inte att det i förhören kan ha funnits ledande frågeställningar. Det finns det sannolikt i de flesta polisförhör, så även i mina”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons