Inte sockersött om första kärleken

Den kända bloggerskan Sandra Beijer har släppt en romandebut som handlar om den omtumlande första kärleken.
Den kända bloggerskan Sandra Beijer har släppt en romandebut som handlar om den omtumlande första kärleken. Foto: SARA MORITZ
Lisa Bjärbo
Uppdaterad
Publicerad

Sandra Beijer är mest känd för sin välbesökta blogg Niotillfem, där hon har massvis med unga läsare. Nu romandebuterar hon med en ungdomsbok som handlar om den allra första uppslukande kärleken.

”Det går en månad tills vi ses i samma lägenhet, vid samma piano. Du är inte vackrast i rummet. Du läspar på bokstäverna S och R och har ögonbryn som träffar varandra vid näsbenet. Du har liten, tät acne över kinderna, men stora mörka ögon och framtänder med ett litet glapp emellan.

Du är lika många delar rysk som svensk och pratar båda språken utan paus och tittar inte folk i ögonen i onödan. Jag vinkar till dig och du vinkar tillbaka och några timmar och en vinflaska senare ligger vi bredvid varandra i någons sovrum.”

”Det handlar om dig” utspelar sig i Stockholms innerstad och det är en 15-årig tjej som berättar. Hon är kär på allvar för första gången. Så kär så hon skriver den lika gamla killens namn tio gånger på insidan av ett bokomslag och inte kan tänka på något annat än det där glappet mellans hans framtänder, och hans händer under hennes tröja.

Sandra Beijer berättar i korta stycken om olika hemmafester, skolgårdar, dansgolv och filmkvällar. Allt fokus ligger på den famlande kärlekshistorien, och det är så det måste vara. Berättelsens jag är så uppslukad av berättelsens du att hon stundvis med glömmer bort sin bästa kompis.

Och trots att bokens omslag är gulligt och rosa, så är bokens innehåll långt ifrån sockersött. Det är en osäker och trasig och bitvis rätt destruktiv kärlekshistoria som skildras. Att vara så här uppslukande kär är verkligen inte samma sak som att må bra. I alla fall inte i den här berättelsen.

Kanske kräver den poetiska berättarstilen lite mer än vanligt av läsaren, men för den som gillar det greppet kan det här alldeles säkert bli en stor favorit. Och gillar man bloggen Niotillfem så kommer man definitivt att känna igen berättarrösten och trivas som fisken i vattnet i den här boken.

Annons