Uppretad stämning under Syrien-samtal

Syriens regering har raserat stadsdelar med tusentals hem som ”kollektivt straff” mot civila i rebellområden, uppger Human Rights Watch i en ny rapport. De graverande uppgifterna togs upp under torsdagens fredssamtal i Genève, vilket ledde till uppretad stämning, säger oppositionens Hosam Hafez till SvD.

Publicerad
Annons

Den 38-sidiga rapporten från människorättsorganisationen Human Rights Watch med satellitbilder och åtskilliga vittnesmål är allvarlig. Syriska regimen har med bulldozers och sprängämnen jämnat sju bostadsområden i Damaskus och Hama med marken. Förstörelsen skedde mellan juli 2012 och juli 2013. På satellitbilderna kan man se höghus, parker och grönområden – som fem månader senare är borta med spillrorna under ett täcke av grå aska.

Området som raserats motsvarar 200 fotbollsplaner, och vissa av höghusen hade upptill åtta våningar, enligt rapporten. Tusentals människor förlorade sina hem, enligt HRW. I rapporten berättar flera hur de väcktes av säkerhetsstyrkor som beordrade dem att omedelbart lämna området. Human Rights Watch menar att det handlar om ett tydligt krigsbrott.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons