FI bromsar bankregler för bolån

Finansinspektionen stoppar de nya regler om utlåning till bolån som väntades komma i dag. Förklaringen uppges vara att förhandlingarna i EU om nya kapitaltäckningsregler inte är klara. FI kan heller inte ge någon information om när de nya reglerna för bolån ska presenteras. Det är goda nyheter för de svenska bankerna.

Publicerad
Annons

På onsdagen hade Finansinspektionen styrelsemöte och många räknade med att de nya reglerna för riskvikter skulle komma i dag. Något som
SvD Näringsliv rapporterat om de senaste dagarna. Riksbanken och Finansinspektionen har länge velat införa ett golv för bankernas så kallade riskvikter, det vill säga att bankerna ska sätta av mer kapital för sin utlåning till bostäder. Men på torsdagsmorgonen kom i stället ett annat meddelande från inspektionen: projektet läggs på is. Bankcheferna kan därför i stället andas ut, eftersom förslaget skulle innebära högre kostnader för att låna ut till bostäder.

Uldis Cerps, som jobbat med förslaget på Finansinspektionen, säger att man vill vänta tills det kommit klarhet i hur kapitaltäckningsdirektiven ska se ut.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons