Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

5 hotell för svensk vinterlyx

Trött på gråväder, regn och november? Sugen på vita vidder, fjäll och vinterromantik? Vänd blicken norrut och njut av snö och svenskt hotellmys i toppklass.

Text: Oskar Hammarkrantz, Mari Janson - 24 november 2019
Annons

Niekhu mountain villa, Riksgränsen

Pistören som blev bergsguide och puckelåkaren som blev sommelier har startat ett magiskt vinterhotell ihop: Niekhu mountain villa. Det helt nya och lyxiga lilla hotellet är byggt i och kring den gamla lokstallsruinen i Riksgränsen och vann tidigare i höstas Unescos pris för världens bästa hotelldesign, Prix Versailles.

Tänk att sitta här inne när vinterns snöstormar drar in över fjället – och när det sedan klarnat upp njuta av norrskenets himlaspel. Som en dröm, och dröm är precis vad ”niekhu” betyder på nordsamiska.

Åregården

Annons
Annons

Ett av den svenska fjällvärldens boutiquehotell. Åregården kan skryta med att vara Åres äldsta hotell, med anor från 1895, och lockar med rustikt finstämd elegans. Med sitt promenadvänliga läge mitt i den levande byn, och med stimmiga Vinbaren, ambitiösa italienaren Capo och mötesplatsen Lobbybaren i samma hus behöver man inte ens kunna stå på ett par skidor för att i fulla drag njuta av en vintrig weekend här.

Gammelgården, Sälen

Fantasin om den klassiska timmerstugan förverkligar du bäst på vykortslika Gammelgården i Sälen. Här är det mesta sig likt sedan gården byggdes på 1600-talet med höga trösklar, små dörrar, brunbetsade timmerväggar och en ständigt värmande eld i spisen. De 37 hotellrummen är utspridda på ett antal mindre stugor och hus, men alla med samma grovhuggna charm, om än uppdaterade med lyxiga detaljer. Även restaurangen håller hög klass och frestar med måltider baserade på fågel, fisk och vilt från norra Sverige. Se bara till att inte försova dig så att du missar den maffiga frukostbuffén.

Storhogna högfjällshotell

Annons
Annons

Nästintill själva sinnebilden av ett klassiskt högfjällshotell, där man bara vill mysa omkring i en stickad kofta och värma sig framför brasan. Med sitt läge 755 meter över havet är det bara att kliva ut genom dörren och efter några få meter befinna sig vid både slalombacke och längdspår. Hotellet, som öppnade 1966, är känt inte minst för sin vackra och lummiga vinterträdgård med en fjällbäck, komplett med simmande bäcköring som given konversationsstartare. Vill du skämma bort dig själv lite extra är det kanske på sin plats att veta att Storhogna högfjällshotell & spa två gånger har utnämnts till Sveriges ledande spa-hotell av World travel awards. Bubbelbad är nåt extra i minusgrader.

Låktatjåkko fjällstation, Björkliden

Väldigt långt från lyx i traditionell mening. Men här, 1 228 meter över havet på Sveriges högst belägna fjällstation kan man njuta av sällsam stillhet och vidunderliga vyer över vinterlandskapet. För lyx behöver ju inte alltid betyda marmor och guld. Här finns 18 sängplatser och en restaurang som serverar närproducerad norrländsk gastronomi i form av trerättersmiddag. Eller så tar du bara ett bastubad och njuter av Sveriges högst belägna bar. Missa inte heller de med all rätt de berömda Låktavåfflorna med hjortron.

Annons