Annons

Så ska du tänka - när du ska fynda elbil

BMW 530e plugin hybrid.
BMW 530e plugin hybrid. Foto: BMW

Vid årsskiftet ändras reglerna för det så kallade Bonus Malus-systemet. Något som premierar bilar med låga koldioxidutsläpp och straffar nya bilar som inte når upp till de nya målen. Till följd av kraven på mer hållbara fordon har också marknaden för begagnade bilar ökat och flera experter förväntar sig en rusning innan årsskiftet, inte minst efter laddbara alternativ.

I oktober 2019 ökade antalet nyregistrerade elbilar med 39 procent från föregående år, en trend som väntas öka till följd av regeländringarna kring det så kallade Bonus Malus-systemet. Bonus Malus kan förklaras med att bilar med lågt utsläpp av koldioxid premieras och bilar med höga utsläpp straffbeskattas de tre första åren. Den 1 januari 2020 justeras mätsystemet, vilket gör det ännu tuffare för nya bilar. Flera modeller riskerar då att hamna utanför bonusnivån, vilket kan leda till straffskatter på tusentals kronor. Samtidigt höjs också gränsen för vad som krävs för att uppnå bonus från 60 gram koldioxid per kilometer till 70 gram per kilometer.

Ändringarna öppnar för en rusning efter begagnade bilar och även för begagnade elbilar, en marknad som vuxit de senaste åren.

BMW 225xe. Foto: BMW

Vad ska jag tänka på vid köp av begagnad elbil?

Begagnade elbilar har flera fördelar jämfört med andra alternativ, bland annat har de sällan kört speciellt långt och ofta enbart i storstadsmiljö. Elbilar har också färre slitagedelar än andra bilar, vilket gör att de blir tåligare i längden och färre delar behövs bytas ut. Att tänka på är att se över batteriet, även om nya tester visar att batterierna i många elbilar har längre levnadstid än vad många först trodde.

Via BMW Premium Selection kan du välja en laddbar BMW där alla komponenter i bilen kontrollerats grundligt innan de går ut till återförsäljare. På så vis undviker du oseriösa handlare och är garanterad en bil utan dolda problem eller skador. Bilen har godkänts av BMW-utbildade servicetekniker som låtit fordonet genomgå flera noggranna tester innan det släpps tillbaka på marknaden, bland annat provkörningstester. Det gör att du kan känna dig trygg med ditt val av BMW när du ger dig ut på vägarna i din nya bil.

Och om du väljer att finansiera ditt köp via BMW Financial Services har du fri service på bilen i två år eller 4 000 mil, beroende på vilket som inträffar först.

Genom certifierade återförsäljare kan du få hjälp i din köpprocess så att du hittar en BMW som passar just dig och uppfyller dina behov. Och om du ändå inte är hundra procent nöjd med ditt val erbjuder BMW en veckas bytesrätt på din nyinköpta bil, allt för att du ska känna dig trygg genom hela resan.

BMW 3 series 300 touring. Foto: BMW