Mitt liv utan digNödvändigt att skriva boken för Dawit Isaaks dotter

Betlehem Isaak.
Betlehem Isaak. Foto: Casia Bromberg

Med sin uppriktiga själv- och familjebiografi återerövrar Betlehem Isaak sitt liv och tecknar en bild av sin far Dawit Isaak som annars inte brukar synas: den kärleksfulle pappan. Kaj Schueler läser en bok som vidgar perspektiven.

Kaj Schueler
Publicerad
Annons

Det är en till synes ganska enkel och självklar önskan: Betlehem Isaak vill ha tillbaka sin pappa. Men i ordet tillbaka ryms en något mer komplex verklighet. I första hand riktas naturligtvis kravet till en diktatorisk och okänslig regim i Eritrea som håller Dawit Isaak fängslad sedan snart tjugo år. Men begäran riktar sig också till alla som på olika sätt har engagerat sig för Isaaks frigivande och som delvis förvandlat människan till en symbol eller ikon – ett porträtt som inte nödvändigtvis stämmer överens med de närmast anhörigas bild.

Den uppväxande Betlehem Isaak känner nämligen inte alltid igen den pappa som beskrivs i tidningarnas texter och bilder. Hon vill ha tillbaka sin pappa: samtalspartnern, pappan som håller om henne, pappan som förklarar orden och begreppen, tryggheten, pappan som hämtade vid dagis och berättade om sin dag. Visst är hans envisa engagemang för demokrati i sitt hemland viktigt, men inte till priset att han slits ifrån familjen, strandsatta i ett främmande land.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons