Smått lönlöst att recensera Thåströms texter

Joakim Thåström (f. 1957 ) slog igenom stort med Ebba Grön i slutet av 70-talet och blev något av en frontfigur för den svenska punkeran. Nyligen belönades han med Bellmanpriset.
Joakim Thåström (f. 1957 ) slog igenom stort med Ebba Grön i slutet av 70-talet och blev något av en frontfigur för den svenska punkeran. Nyligen belönades han med Bellmanpriset. Foto: Mattias Hansson/TT

En av det svenska språkets skickligaste skildrare av nostalgi. Det konstaterar Andres Lokko efter att ha läst Thåströms låttexter befriade från ackompanjemang, något som får de privata pusselbitarna att synas mer.

Andres Lokko
Publicerad
Annons

Tidigt i våras besökte jag Tokyo. En sen kväll i Shimokitazawa försökte vi hitta en nudelbar med mycket diffus adress på den lånade japanska telefonens GPS.

Det gick sådär. Istället fann vi en så kallad record bar, gömd fyra trappor upp i ett bostadshus. Record bars är en väldigt fin japansk umgängesform: någon som älskar en oerhört specifik musikgenre, artist eller era transporterar alla sina skivor, litteratur i ämnet och memorabilia till en minimal lokal där likasinnade entusiaster kan mötas.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons