Tegnell om smittan: ”Nytt stabilt läge”

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Ytterligare två personer har avlidit och 397 har bekräftats smittade av covid-19 det senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndigheten. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att Sverige hamnat ”i ett nytt stabilt läge”.

Hannah Frejdeman, TT
Publicerad
Annons

20,3 miljoner personer har smittats av coronaviruset runt om i världen och totalt 742 000 har avlidit.

– När man tittar veckovis kan man möjligen se en viss avstanning av ökningen globalt, säger Tegnell.

I flera europeiska länder ser man en successiv ökning i antalet fall igen. Nu har 1,9 miljoner européer smittats och 184 000 avlidit.

– Många av de länder som har haft nedstängningar ser nu att fallen börjar komma tillbaka och börjar vidta åtgärder, säger Tegnell på pressträffen.

Totalt 83 852 personer har smittats i Sverige. Det är ytterligare 397 inrapporterade fall sedan gårdagen.

– Vi har hamnat i ett nytt stabilt läge, säger Tegnell.

Även antalet covidpatienter på intensivvårdsavdelningar runt om i landet minskar, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. På torsdagen hade totalt 2 538 personer intensivvårdats för covid-19 – 33 patienter intensivvårdas just nu.

– De goda nyheterna är att antalet fall på iva börjar minska, säger Tegnell.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det ”väldigt få” äldre personer som smittas just nu. I stället är det gruppen 20–29 år som står för den största ökningen.

Annons
Annons

I Sverige har hittills 5 776 avlidit i sjukdomen – det är två fler det senaste dygnet.

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, bekräftar bilden av att läget är stabilt i Sverige.

– Det innebär att vården har fått mer utrymme att hantera sina egna utmaningar, till exempel ledighet för personal.

Han fortsätter:

– Variationen över landet är fortsatt stor gällande kapacitet på iva-avdelningarna. Men trots att covid-19, glädjande nog, har avtagit något, är vården fortsatt högt belastad.

Representanter från Svensk kollektivtrafik, Trafikverket, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Roberto Maiorana, trafikdirektör på Trafikverket, påminner om vikten av att så många som möjligt fortsätter jobba hemifrån då det bidrar till minskad trängsel.

– Vårt arbete på Trafikverket är beroende av att individen tar sitt ansvar. Beslutet att resa eller inte resa är centralt för att systemet ska kunna fungera i sin helhet. Gör plats för de som måste fram, res bara om du verkligen måste, säger han.

Under de första månaderna av pandemin stannade många hemma. Men nu märker Trafikverket av att trafiken ökar igen.

Annons
Annons

– Vi vill påminna om att tänka och uppträda som du gjorde i våras. Res bara om du måste, och om du måste undvik resor i rusningstid. Cykla eller gå om du kan. Ersätt inte kollektivtrafikresor med resor med bil i onödan, då det kommer att orsaka störningar på vägar.

Helena Leufstadius, vd vid Svensk kollektivtrafik, kallar skolstarten en ”jätteutmaning” när det gäller trängsel i kollektivtrafiken.

– Nu står vi inför den här skolstarten och det är en jätteutmaning. Vi hoppas att fler skolor och kommuner ska ta initiativ till att förändra skoltiderna, för det innebär lägre trängsel.

Svensk Kollektivtrafik kommer nu att intensifiera arbetet mot trängsel.

– Vi kommer satsa mycket på att analysera reseflödet och utifrån det förstärka där vi kan. Det kan också innebära att vi behöver omfördela resurserna, dra in en linje för att sätta de resurserna någon annanstans. Det kommer givetvis drabba några som inte blir glada, men det är nödvändigt.

Leufstadius säger att myndigheten inte har några invändningar mot att man som resenär tar med och använder ett eget munskydd, men kommer inte ge några andra riktlinjer.

– Vi fortsätter följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, det känns klokt, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons